Vitaminas A ir beta karotinas – turbūt ne kartą esate girdėję apie šiuos elementus. Tačiau kokią naudą jie iš tiesų turi mūsų regėjimui? Šiomis dienomis, įvairių vitaminų bei maisto papildų pasirinkimas toks didelis, jog darosi sunku atskirti, kurie elementai reikalingi mūsų regėjimui stiprinti. Šiame straipsnyje norime trumpai apžvelgti vitaminą A ir beta karotiną – elementus, kurie stiprina mūsų regą ir saugo nuo apakimo.
Paprastai tariant, vitaminas A yra riebaluose tirpus elementas, kurio yra įvairiuose maisto produktuose. Vitaminas A stiprina ne tik mūsų akis, bet ir imuninę sistemą. Tuo tarpu beta karotinas yra provitaminas karotenoidas, kuris suteikia daržovėms šviesų pigmentą. Šis elementas taip pat yra labai naudingas mūsų regai bei bendram organizmo vystymuisi. Pagrindinis skirtumas tarp šių dviejų elementų yra tas, jog priešingai nei vitamino A, beta karotino galime rasti tik daržovėse.
Vitaminas A turi daug privalumų, naudingų mūsų akims. Vienas iš svarbiausių – amžinės makulos degeneracijos arba geltonosios dėmės bei apakimo rizikos sumažinimas. Vitaminas A taip pat švelnina akies uždegimą ir sumažina akies infekcijos tikimybę.
Beta karotinas mūsų kūne pavirsta į vitaminą A ir teikia panašią naudą. Kadangi beta karotinas yra karotenoidas, jis sumažina akių įtampą, kuri atsiranda dėl mėlynųjų spindulių, išspinduliuojamų iš saulės bei mobiliųjų telefonų ir kompiuterių ekranų. Kai kurie tyrimai rodo, jog beta karotinas netgi paaštrina regėjimą.
Ne kartą girdėjome, jog morkos yra gerai mūsų akims. Tačiau jos nėra vienintelės daržovės, kuriose yra vitamino A. Lapiniai kopūstai, špinatai bei kitos žalios lapinės daržovės taip pat naudingos mūsų regai. Jei nesate šių produktų megėjai, tuomet vitamino A ir beta karotino rasite kiaušiniuose ir kepenėlėse.
Jei per dieną suvartojate bent 300 g daržovių, galite nesijaudinti, nes šių vitaminų gaunate pakankamai. Visgi, yra įrodyta, jog suvartojant didelį kiekį gyvulinės kilmės produktų, turinčių daug vitamino A, atsiranda apsinuodijimo tikimybė. Tad visko valgykite po truputį ir nepersivalgykite mėsos.
Nesvarbu kokiu būdu gaunate vitaminą A ir beta karotiną – svarbu, kad gautumėte jų pakankamai. Kuomet mūsų organizme atsiranda šių elementų stygius, padidėja įvairių akių ligų bei regėjimo praradimo rizika.