Amžinas klausimas: kodėl pjaustant svogūną ašaroja akys?

Amžinas klausimas: kodėl pjaustant svogūną ašaroja akys?

Ašarojančios akys ir varvanti nosis? Panašu, jog pjaustėte svogūnus! Kiekvieną kartą atlikdami šį veiksmą turbūt paklausiate savęs – kodėl pjaustant svogūną ašaroja akys? Tačiau po kurio laiko pamirštame ir apie tai negalvojame. Iki kito svogūnų pjaustymo. Tad ką gi turi svogūnai, kas verčia mus taip ašaroti, išsiaiškinsime šiame straipsnyje.

Svogūnuose gausu sieros junginių

Svogūnams augant, iš dirvožemio yra pasisavinama siera. Juose taip pat yra specialūs enzimai, kurie laikomi „rezervuose“ ir yra pasirengę skaidyti sieros molekules. Iki tol, kol prapjauname svogūną, šios molekulės ir enzimai būna atsiskyrę vienas nuo kito. Tačiau sulig pirmu įpjovimu, šios dalelės susijungia ir įvyksta reakcija, kuri sukuria silpną sieros rūgštį. Ši rūgštis labai staigiai pavirsta dujomis ir išgaruoja, taip patekdama į mūsų akis.

Akių ašarojimas – automatinė akių apsauga

Mūsų akys gamina trijų tipų ašaras: bazines, emocines ir refleksines. Visi puikiai žinome, kas yra emocinės ašaros. Bazinėmis ašaromis yra vadinamas tam tikras ašarų kiekis, visuomet esantis mūsų akyse. Šios ašaros palaiko reikiamą drėkinimą bei suteikia nuolatinę apsaugą mūsų akims. Refleksinės ašaros yra tarsi automatinė apsauga, įsijungianti iškart aptikus pavojų. Įvairias, garų pavidalu į mūsų akis patenkančias rūgštis, mūsų smegenys interpretuoja kaip deginimo pojūtį ir pasiunčia impulsą išsilieti ašaroms, kad būtų pašalintas dirgiklis. Daugiau apie ašaras ir jų paskirtį skaitykite šiame straipsnyje ➡ Ašaros – kokį vaidmenį jos atlieka ir kaip apsaugo mūsų akis?

Kaip sumažinti akių ašarojimą pjaustant svogūną?

Kai kitą kartą pjaustysite svogūnus, pamėginkite pasinaudoti šiais patarimais, kurie padės sumažinti akių ašarojimą:

  • Keletą valandų prieš pjaustant svogūną, įdėkite svogūną į šaldytuvą. Šaltis prislopina chemines reakcijas.
  • Svogūną pjaustykite vandenyje (dubenyje ar gilioje lėkštėje).
  • Naudokite aštrų peilį. Tiksliai pjaunant, o ne traiškant, išsiskiria mažiau dujų.
  • Svogūną pjaustykite po garų surinkėju arba šalia verdančio vandens puodo. Taip išsklaidysite dujas.
  • Jei niekas nepadeda – prieš pjaustant užsidėkite plaukimo akinius. 🙂
  • Įguskite svogūną supjaustyti kuo greičiau, taip maksimaliai sumažindami laiką, per kurį dujos paveikia akis. Pažiūrėkite, kaip tai daro Gordon Ramsay! ⬇