Liuteinas ir zeaksantinas – tai karotenoidai: medžiagos, esančios akies viduje. Šių medžiagų žmogus gauna su maistu, tokiu kaip žalios lapinės daržovės, brokoliai, kiaušiniai. Daugybė tyrimų rodo, jog liuteinas ir zeaksantinas sumažina amžinės geltonosios dėmės degeneracijos bei kataraktos riziką.
Katarakta ir amžinė geltonosios dėmės degeneracija kasmet paliečia milijonus žmonių visame pasaulyje. Tinkama ir subalansuota mityba yra vienas iš būdų, kaip apsisaugoti nuo šių akių ligų.
Liuteinas ir zeaksantinas veikia kaip stiprūs antioksidantai, apsaugantys geltonąją dėmę nuo kenksmingų ultravioletinių bei kitų spindulių. Iš visų 600 gamtoje esančių karotenoidų, tik liuteinas ir zeaksantinas dideliais kiekiais yra randami akies tinklainėje.
Deja, žmogaus organizmas liuteino ir zeaksantino pats pasigaminti negali, todėl labai svarbu reikalingą jų kiekį gauti su maistu. Kasdien į savo mitybą įtraukdami žalių daržovių, užtikrinsite patikimą apsaugą savo akims.
Akies lęšiukas surenka ir praleidžia šviesos spindulius į akį. Kad galėtų atlikti šią funkciją, lęšiukas turi būti skaidrus. Lęšiuko oksidacija (susidrumstimas) yra pagrindinė kataraktos priežastis.
Antioksidacinės maistinės medžiagos neutralizuoja laisvuosius radikalus (nestabilias molekules), susijusias su oksidacija ir žala tinklainei. Antioksidantai liuteinas ir zeaksantinas, gali padėti apsaugoti lęšiuką nuo apsidrumstimo. Tyrimai rodo, jog dideli liuteino ir zeaksantino bei vitamino E kiekiai mityboje, yra siejami su sumažėjusia kataraktos vystymosi rizika.
Yra nemažai įrodymų, jog liuteinas ir zeaksantinas taip pat sumažina ir amžinės geltonosios dėmės degeneracijos riziką. Tyrimai rodo, jog dėl mitybos, kurioje gausu liuteino, šios ligos rizika sumažėja maždaug 57 %. Taip pat buvo išsiaiškinta, jog gydymas liuteinu sutvirtina apsauginį tinklainės sluoksnį. Galiausiai, šių tyrimų metu buvo nustatyta, jog žmonių, sergančių geltonąja dėmės degeneracija tinklainėse, buvo 30 % mažiau liuteino nei sveikų žmonių tinklainėse.
Jei jūsų mityboje nėra pakankamai produktų, galinčių suteikti tinkamą liuteino ir zeaksantino kiekį, galite vartoti papildus. Nors nėra nustatyta, kiek tiksliai šių medžiagų reiktų suvartoti kasdien, dauguma tyrimų rodo, jog poveikis sveikatai atsiranda suvartojant maždaug 10 mg liuteino ir 2 mg zeaksantino per dieną.
Liuteino ir zeaksantino rasite: špinatuose, kukurūzuose, brokoliuose, lapiniuose bei briuselio kopūstuose, salotų lapuose, šparaguose, žaliuosiuose žirneliuose, šparaginėse pupelėse bei kiaušiniuose.