Moliūgas – rudeninis vitaminų šaltinis mūsų akims

Moliūgas – rudeninis vitaminų šaltinis mūsų akims

Nors moliūgai visame pasaulyje geriausiai žinomi kaip vaiduoklių šventės papuošimai, mitybos specialistai vis dažniau įvardija juos kaip itin naudingus mūsų sveikatai. Beveik visos moliūgo dalys yra valgomos: sėklos, lapai ir net žiedai. Panagrinėkime, kuo moliūgas naudingas mūsų regėjimui.

Moliūgo nauda akims

Moliūguose yra daug skaidulinių medžiagų bei kalio, kuris padeda mesti svorį bei gali sumažinti kraujospūdį. Tačiau moliūgai taip pat naudingi ir mūsų akims.

Puikus vitamino A ir C šaltinis

Moliūguose gausu vitamino A ir C. Vitaminas C gali padėti sumažinti makulos degeneracijos bei kataraktos riziką. Šios dvi akių ligos yra pagrindinės suaugusiųjų aklumo priežastys. Tyrimas, atliktas JAV nacionalinio akies instituto, atskleidė, jog žmonės, kurie kasdien vartojo vitaminų papildus, kuriuose buvo vitamino C ir A, per 6 metus sumažino makulos degeneracijos išsivystymo riziką 25 %. Vitaminas A taip pat apsaugo rageną ir padeda akims gerai matyti prieblandoje.

Moliūguose gausu cinko

30 g moliūgo sėklų yra maždaug 2 mg cinko. Pagal mitybos specialistų rekomendacijas, vyrams ir moterims reikėtų suvartoti apie 8-11 mg cinko per dieną. Cinkas padeda vitaminui A nukeliauti nuo kepenų iki tinklainės ir pagaminti melaniną (akį saugantį pigmentą). Cinkas taip pat mažina amžinės makulos degeneracijos vystymąsi bei padeda sumažinti regėjimo aštrumo praradimą 19 %.

Moliūgas – puikus liuteino ir zeaksantino šaltinis

Liuteinas ir zeaksantinas yra karotenoidai, padedantys sumažinti įvairių akių ligų, tokių kaip katarakta bei amžinė makulos degeneracija, išsivystymo riziką. Šie antioksidantai iš mūsų akių išfiltruoja žalingus aukštos energijos šviesos bangos ilgius. Paprasčiau tariant – jie veikia tarsi kremas nuo saulės, tik apsaugo ne odą, o akis. Šie karotenoidai taip pat yra atsakingi už nuostabiai oranžinę moliūgo spalvą.

Rinkitės natūralius moliūgus

Prekyboje vis dažniau atsiranda įvairių moliūgų pyragų, duonos gaminių ir kitų užkandžių. Kai kuriose kavinėse netgi galime rasti moliūgų kavos. Tačiau bėda ta, jog tokiuose produktuose dažniausiai yra daug kitų priedų, o ypač cukraus, todėl tokius produktus geriausia valgyti retai. Todėl geriausia moliūgą vartoti šviežią. Iš jo galite pasigaminti trintos sriubos. Kaip užkandis puikiai tiks kepintos moliūgų sėklos, kuriose gausu vitaminų. Iš moliūgo tyrės galite pasigaminti glotnutį, kurio receptą rasite čia.