Sveikas maistas – ne tik gerai savijautai, bet ir sveikoms akims

Sveikas maistas – ne tik gerai savijautai, bet ir sveikoms akims

Sveikas maistas – turbūt pats svarbiausias geros sveikatos šaltinis. Mityba daro įtaką mūsų svoriui, energijos lygiui, imunitetui bei daugybei kitų dalykų. Šiame straipsnyje panagrinėsime, kokią įtaką sveikas maistas turi mūsų regai.

Svarbūs sudedamieji sveikų akių elementai

Tam, kad išlaikytų savo aukščiausią funkcionalumo lygį, mūsų akims reikia tam tikrų medžiagų bei vitaminų. Taigi, maistas, kurį valgome, turi didelę įtaką mūsų regai. Ypač ilgalaikėje perspektyvoje.

Liuteinas ir zeaksantinas

Tyrimai rodo, jog liuteinas ir zeaksantinas, yra susiję su mažesne akių ligų, tokių kaip amžinė makulos degeneracija ir katarakta, rizika. Daugiausiai šių elementų galima rasti kiaušiniuose ir žaliose lapinėse daržovėse.

Omega-3 riebalų rūgštys

Šios rūgštys yra itin svarbios smegenų funkcijai ir imuninei sistemai. Tyrimai rodo, jog omega-3 rūgštys, turi labai didelę įtaką regos vystymuisi bei tinklainės funkcijai. Daugiausiai šių rūgščių galima rasti žuvyje.

Vitaminai C ir E

Askorbo rūgštis (vitaminas C) yra antioksidantas, padedantis sumažinti kataraktos vystymosi riziką ir sulėtinti amžinės makulos degeneracijos progresavimą. Geriausi vitamino C šaltiniai yra citrusiniai vaisiai, tačiau didžioji dalis kitų vaisių bei daržovių, irgi turi nemažai vitamino C. Vitaminas E taip pat yra antioksidantas, apsaugantis akis nuo pavojingų molekulių – laisvųjų radikalų, kurios pažeidžia sveikus audinius. Riešutai ir bulvės yra puikūs vitamino E šaltiniai.

Vitaminas A ir cinkas

Cinkas yra svarbus pagalbininkas įvairiems procesams, vykstantiems mūsų organizme. Vienas jų – vitamino A transportavimas iš kepenų į tinklainę. Nesvarbu, kiek morkų suvalgysite, vitaminas A bus bevertis be cinko. Iš visų maisto produktų, cinko daugiausiai galima rasti austrėse. Mažesnės jo koncentracijos yra mėsoje, pupelėse bei riešutuose.

Vitaminas A padeda paversti šviesą į smegenų bangas ir yra būtinas ragenos struktūrai. Vitamino A trūkumas sukelia aklumą 200 000-500 000 vaikų kasmet visame pasaulyje.

Vitamino A daugiausiai randame morkose bei kituose oranžiniuose bei geltonuose vaisiuose ir daržovėse. Taip pat žaliose lapinėse daržovėse.

Receptai

Žinoti pavienius produktus, gerinančius akių sveikatą – lengva, tačiau kai reikia kažką pagaminti, tenka pasukti galvą. Vitamino A reikiamam kiekiui gauti pasigaminkite morkų sriubos. Omega 3 rūgštims – lašišos, virtos garuose. Žinodami produktus, kuriuose yra reikiamų vitaminų akims, ieškokite receptų, kuriuose šie produktai būtų patiekalo pagrindas.

Sveikas maistas – tik viena iš sudedamųjų gero regėjimo dalių

Sveikas maistas, kuriame gausu vitaminų akims – puikus dalykas. Tačiau vien sveikas maistas neužtikrins sveikų akių. Problema kartais gali slypėti visai kitur, todėl labai svarbu reguliariai tikrintis akis. Jei neatsimenate, kada paskutinį kart buvote pas akių gydytoją – nedelskite ir registruokitės jau šiandien.