Vitaminai akims – kokie jie ir kokiuose produktuose jų rasti?

Vitaminai akims – kokie jie ir kokiuose produktuose jų rasti?

Vitaminai akims – vienas svarbiausių komponentų geram regėjimui palaikyti. Tyrimai rodo, jog tam tikri vitaminai bei mineralai gali apsaugoti nuo tokių akių ligų kaip katarakta, glaukoma, sausų akių sindromas ar amžinė geltonosios dėmės degeneracija vystymąsi. Kaip ir visas kitas medžiagas, reikalingas mūsų organizmui, taip ir vitaminus akims gauname kartu su maistu arba vartodami maisto papildus. Tad kokie gi yra tie vitaminai akims bei kokiuose produktuose jų rasti?

Beta karotinas (vitaminas A)

Beta karotinas yra antioksidantas, apsaugantis akis nuo kenksmingų laisvųjų radikalų. Beta karotinas gali sulėtinti amžinės geltonosios dėmės degeneracijos vystymąsi, be to, šis vitaminas saugo mūsų akis nuo vištakumo bei sausų akių sindromo. Tyrimai rodo, jog kartu su kitais antioksidantais vitaminas A padeda sulėtinti neuropatijos progresavimą, taip pat ir diabetinę neuropatiją, atsirandančią akyse. Beta karotino yra: morkose, saldžiose bulvėse bei lapiniuose kopūstuose.

Liuteinas ir zeaksantinas 

Kiti du antioksidantai – liuteinas ir zeaksantinas, taip pat gali apsaugoti nuo amžinės makulos degeneracijos bei kataraktos. Šie vitaminai padeda apsaugoti mūsų tinklainės centrinę dalį nuo smarkių šviesos spindulių. Plačiau apie liuteiną ir zeaksantiną skaitykite šiame straipsnyje. Liuteino ir zeaksantino yra: špinatuose, kukurūzuose, brokoliuose, lapiniuose bei briuselio kopūstuose, salotų lapuose, šparaguose, žaliuosiuose žirneliuose, šparaginėse pupelėse, kiaušiniuose, geltonojoje paprikoje, manguose.

Cinkas

Tyrimai rodo, jog vartojant cinką kartu su kitais vitaminais, apsaugoma tinklainė ir sumažinama amžinės geltonosios dėmės degeneracijos vystymosi rizika. Be to, cinkas yra vienas svarbiausių elementų maistinių medžiagų įsisavinimui – jis dalyvauja daugiau kaip šimtame skirtingų medžiagų apykaitų procesų bei padeda šalinti atliekas iš organizmo. Cinkas vaidina labai svarbią rolę tinkamame ląstelių dalijime ir jų gamyboje. Cinko yra: žuvyje, mėsoje (jautienoje, kalakutienoje), riešutuose.

Vitaminas E

Vitaminas E, vitaminas A ir vitaminas C, veikdami kartu, stiprina ląsteles bei audinius ir apsaugo juos nuo uždegimų. Šie antioksidantai mažina amžinės geltonosios dėmės degeneracijos riziką. Keleto tyrimų metu buvo įrodyta, jog žmonėms, kasdien vartojantiems apie 270 mg vitamino E kartu su vitaminu A (beta-karotinu), vitaminu C ir cinku, yra 25 % mažesnė makulos degeneracijos atsiradimo rizika. Taip pat, pasak kai kurių tyrimų, vartojant daug vitamino E ir vitamino A vienu metu, greičiau gyja pacientų, kuriems buvo atlikta lazerinė akių korekcija, akys.

Omega-3 riebalų rūgštys

Omega-3 riebalų rūgštys naudingos ne tik akims, bet ir visam kūnui. Labiausiai dėl savo priešuždegiminių savybių bei dėl gebėjimo sulėtinti senėjimo procesą. Šios rūgštys reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, pagerina kraujotaką bei apsaugo ląsteles nuo mutavimo. Labiausiai šių rūgščių trūksta tiems žmonėms, kurių mityboje gausu nenatūralaus maisto: pusfabrikačių, hidrogenizuotų augalinių riebalų bei tiems, kurių mityboje nėra žuvies.

Maistas, kuriame yra vitaminai akims

Daug kas klausia – kaip išsaugoti gerą regėjimą senatvėje? Vieningo atsakymo nėra, tačiau vienas svarbiausių dalykų – mityba. Jeigu norite išsaugoti sveikas akis – valgykite natūralų maistą. Vitaminai akims yra neišvengiamas jūsų kompanionas. Stenkitės kuo mažiau apdoroti (virti, kepti) daržoves, taip išsaugosite jose esančias naudingas medžiagas.

Į savo kasdienę mitybą stenkitės įtraukti kuo daugiau produktų, išvardintų žemiau. Daržoves ir vaisius, kaip jau ir minėjome, stenkitės valgyti žalius, kuo mažiau termiškai apdorotus, taip iš jų nepasišalins vitaminai akims.

Produktai, kuriuose randami yra vitaminai akims:

  • Morkos ir morkų sultys;
  • Žalios lapinės daržovės (ropės, kopūstai, salotos, špinatai);
  • Brokoliai, žiediniai kopūstai, briuselio kopūstai;
  • Citrusiniai vaisiai (apelsinai, citrinos);
  • Saldžios bulvės;
  • Žaliosios pupelės;
  • Kiaušiniai;
  • Įvairių rūšių uogos;
  • Mangai, kiviai, melionai;
  • Kukurūzai;
  • Raudonosios paprikos;
  • Riešutai ir sėklos (saulėgrąžų, sezamo, žemės riešutai, migdolai);
  • Žuvis (ypatingai lašiša, skumbrė, sardinės, silkė, otas, tunas).